Ung och hund

När jag var 17 skaffade jag en liten, ullig, ursöt valp.

När jag var 17 skaffade jag den här lilla, lurviga sötbollen. Det är nog det bästa jag någonsin gjort.

Jag har alltid älskat djur, speciellt hundar. Jag sprang runt som en galning när jag var liten och frågade varenda hundägare jag såg om jag fick klappa deras hund. Helt orädd också. Såg jag en hund så kunde jag lätt sticka ner handen bakom staketet och försöka klappa. Jag vet, helt dum i huvudet kan man väl tänka, men det fanns ingen gräns för min kärlek och jag kunde bara inte förstå att hundarna skulle kunna göra mig illa. Inte i min värld.

Så när jag var 17 alltså, fick jag äntligen tillåtelse att skaffa min egen hund. Men, naturligtvis, så var många emot detta beslut och kritiserade det ganska mycket. Folket omkring mig ansåg att det var ett "spontanköp" (jag blev förälskad i Casper och två veckor senare var han hos mig) och att jag skulle tröttna efter nåt år, jag borde vänta tills jag var äldre så jag kunde resa först och bla bla bla. Denna kritik ledde till en fruktansvärd ångest på nätterna, de första veckorna, men jag är ändå glad att folk ifrågasatte mig. För det tycker jag att man ska göra.
Många ungdomar är inte redo att skaffa hund i den åldern och vet inte vad det innebär. Valpar kräver jättemycket jobb och...



..den vuxna hunden kräver ännu mer. Den ska man aktivera i de kommande 15 åren. Tro mig, jag och den här klunsen har haft våra dispyter! Ska vi springa eller gå i normal promenadtakt på våra promenader (gissa vem som vill vad)? Ska vi jaga kaniner eller ha en mysig stund tillsammans? Ska vi käka alla äckligheter vi hittar, eller ska matte ta och slänga iväg dem? Ska vi rida på alla de andra hundarna vi möter eller kanske bara ignorera dem? (Höhö)

Ett ständigt arbete kan man väl säga. Det tog mig nog 4 år innan vi fick rätt på det där med att man inte drar i kopplet (men så valde jag också en väldigt aktiv, envis hund med mycket jakt i sig). Men min hund har gett mig så otroligt mycket tillbaka, jag vet inte alls vart jag skulle ha varit utan honom. Han hjälpte mig må bra igen efter att jag mått dåligt så himla länge. Han gav mig en mening och ett ansvar. Han tvingade mig ut varje dag och tack vare det har jag upptäckt att jag faktiskt älskar att vara ute i naturen och hur bra jag mår av det. Och så otroligt mycket kärlek man får. Min älskade hund, Casper.

Jag anser att det är bra att ifrågasätta personer som ska skaffa hund (inte bara ungdomar) så att de tänker igenom beslutet ordentligt, men man får hålla det till en viss gräns. När valet sedan är gjort är det viktigt att börja stötta, för som sagt; det är ett hårt jobb ibland. Jag har tyckt att det är jättesvårt att prata med andra som inte har hund om de svåra tiderna. Man måste alltid skynda sig att säga "...Fast det är värt det!" i slutet av alla meningar då det tydligen inte är en självklarhet. Jag önskar att folk kunde förstå att jag älskar min hund och inte ångrar mig bara för att vi har det lite svårt med träningen ibland. Med det sagt:



Kärlek.

Kreativitet



Jo men visst blev det en tavla! Som inspiration för fortsatt kreativitet och skapande. Inte så jättedumt ändå, för att vara den första tavlan jag målat. Fast får ingen bra bild på den, tyvärr. Färgerna är vackrare, och på blommorna skirare, i verkligheten. Nu ska jag ut med hundarna en sväng! Tjohej!

Syndabockar

Idag blev jag inbjuden till ett evenemang på facebook som handlade om att man samlade en lista på folk som "var emot att invandrare ska slippa betala skatt". Jag avböjde snällt. Inte för att jag är för att invandrare ska slippa betala skatt, utan för att frågan det handlade om var helt missförstådd. För det första kom källan från en nyhetssida vars trovärdighet kan ifrågasättas. Och för det andra så var det helt vinklat på att invandrare skulle slippa betala skatt och höga räntor på lån, när det egentligen verkade handla om nystartade företag och att hjälpa folk komma in i arbetslivet. Det kändes väldigt mycket som ett försök till att öka främlingsfientligheten ännu mer.

Sen jag började läsa socialpsykologi har jag fått en större förståelse för främlingsfientligheten i Sverige. Jag accepterar det inte på något sätt men jag förstår hur det händer. Och jag kan se ett mönster i vem det är som lätt faller ner i dessa rasistiska tankar.
De vanligaste argumenten för att "alla invandrare ska ut ur Sverige" är ju att de är parasiter som lever på staten. Eller så tar de "våra" jobb? Eller så är alla invandrare kriminella? Hm. Motsägelsefullt? "Men inge bra är de".

Jag ska försöka förklara kort hur fördomar kan bildas och syndabockar utses. För att förstå detta måste man veta följande:
  • Människan har ett behov av att förstå sin omvärld och människorna i den.
  • Alla människor tillhör flera olika grupper. Vi tenderar att höja våra egna grupper, så kallade "in-grupper" och nedvärdera andra grupper, "ut-grupper".
När vi utsätts för svåra livsomständigheter vill vi försöka förstå varför detta händer. Samhällets och de globala systemen är ganska komplexa och det är svårt att se helheten. Därför är det svårt för många att förstå varför man blir av med jobbet, betalar skatt, förlorar sina sparpengar i en ekonomisk kris osv. Det enda man vet är att det finns en grupp i samhället som verkar ha det fint. De lever på våra skattepengar och de är kriminella. De tillhör inte oss. Man inbillar sig att de har det bättre än vi. Och vips! Så har man en syndabock.
Syndabockarna är svaret på frågan rörande vem som ligger bakom de problem ens grupp upplever. (Detta kan göras lite mer komplicerat, men jag skriver ju ett blogginlägg och inte en uppsats...)

Men om man försöker plocka bort alla fördomar och grupptillhörigheter, vad ser man då? Har invandrarna på rosengård ett störtskönt liv och lyxar till det med alla skattepengar de får från samhället?
Nej, jag tror faktiskt inte att problemet ligger hos en enda samhällsgrupp, och inte heller att alla problem skulle lösa sig om invandrarna skickades ut ur Sverige. Då hade vi ju stått inför helt nya problem, och vem skulle vi skylla på då? (Jag är ironisk alltså)

Energikick

Idag har jag tagit mig i kragen och försökt göra någonting vettigt. Och det tror jag minsann att jag har! Än så länge har jag bakat bullar, planterat om en växt, fixat det allra sista på hemtentan och sjungit lite för att hålla igång sångrösten! Kanske, kanske sätter jag mig ner och målar en skvätt också. Eller varför inte mer än en skvätt, en tavla kanske? Eller ska jag träna hundarna? Eller hitta på någon ny sminkning? Eller alltihop?

Ja, när man väl har energin så.

Vila




Idag fick jag åter igen känna av hur mycket min känslighet påverkar mig. Igår höll jag på att explodera av alla ljud och intryck omkring mig. Min kropp var uppe i högvarv. Imorse vaknade jag och mådde så dåligt att jag fick skynda mig in med hundarna efter en kort kisserunda och lägga mig ner igen. Jag var kallsvettig, yr och hade ont i huvudet. Efter att ha tagit mig en ordentlig sovmorgon, gått en runda på den folktomma stranden och bara tagit det lugnt hela dagen så mår jag nu hur fint som helst igen. (Bilden är från förra året, tog inga bra idag)

Jag är glad att jag fann det där om "highly sensitive personality". Ju mer jag läser om det, desto mer förstår jag mig själv. Jag vet nu vad som krävs för att jag ska må bra och kan sträva efter det, utan att känna mig dålig för att jag inte vill vad så många andra vill i livet. Mitt liv ska bli underbart för mig.

Jag kommer skriva om mer specifika saker när det gäller känsligheten, men just nu vill jag bara äta min glass och se ett avsnitt greys anatomy. Ha en superfin lördag allihop!

Känsligheten


Jag står inte ut med för mycket ljud. När jag är ute på stan, när det blir högljudda diskussioner i klassrummet, när jag sitter på ett café med vänner och har jättetrevligt. Till och med när jag är hemma och tv:n är igång. Nej, ljuden kan jag inte ignorera. Blir det för mycket, för länge så börjar ljuden trycka mot mig och skära in i öronen. För mycket ljud och jag måste försvinna in i ett mörkt, tyst rum i några timmar.
Jag står inte ut med för mycket intryck över huvud taget. Och det blir ganska enkelt för mycket.

Det handlar om att ha en känslig personlighet, "highly sensitive personality". Det är vanligare än man tror, ca 20% av världens befolkning har ett känsligare nervsystem som gör att man tar in fler intryck än andra och processar dem på ett djupare plan. På så vis blir man mer medveten om vad som pågår runt omkring en.
Detta innebär också att många känsliga personer har en stark kreativ förmåga, eftersom man verkligen har ett sinne för detaljer. Problemet är att för att den kreativa förmågan ska komma fram, måste man vara avslappnad. Detta är inte alltid lätt när man hela tiden arbetar med 1000 intryck åt gången.

"Sensivity means that you feel things intensely, including both sensory information such as sounds, colours, lights and smells, and emotional information, which includes both other people's feelings and your own. But that doesn't mean it is always too loud, too bright, too intense, or too much. When we absorb positive sensory or emotional input, we are able to feel a special kind of joy, and a recognition of beauty that others cannot even see."
- Deborah Ward, driver bloggen "Sense and sensitivity" på Psychology today.

Jag lär mig om denna känsligheten i min personlighet hela tiden. Att vara känslig är ibland väldigt jobbigt eftersom jag lätt blir överväldigad av intryck om jag inte kan varva mina aktiviteter med mycket vila, tystnad och tid för mig själv. Men det är också en gåva som jag kan åstadkomma väldigt mycket med, och för det är jag tacksam.

Läs mer om "highly sensitive personality" på:
http://www.hsperson.com/
https://hspinformation.wordpress.com/
http://www.psychologytoday.com/blog/sense-and-sensitivity

Där ljuset är starkast


Det händer mycket hemskheter i världen just nu. Mycket orättvisor, krig och skjutningar. Jag tänker speciellt på Malmö där många har börjat oroa sig för vad som händer med staden. "Ska man behöva flytta härifrån?" undrar folk.

Men visste ni att Malmö är en stad som innehåller ett mycket högt koncentrat av ljusarbetare? Goda människor som vill väl och arbetar för att världen ska bli en bättre plats.

Där ljuset lyser starkast är skuggorna de mörkaste.

Jag har under många år låtit bli att titta på och läsa nyheterna. Jag har inte velat veta om alla dessa hemskheter. Det är en del av att vara känslig, jag känner världens smärta. Men det senaste året har jag stålsatt mig och försiktigt vågat kika ut ur min lilla bubbla och plötsligt insåg jag en sak. Att dessa orättvisor och hemskheter uppmärksammas så mycket är ju för att det är en förändring på gång. Det är inte accepterat längre att det får vara på detta viset. Människor blir inte bara ledsna, vi blir arga! Och när det handlar om orättvisor är ilskan ofta ett bränsle för handlingskraften hos många eldsjälar.

Jag blir fortfarande ledsen ibland när jag ser på nyheterna, för att världen jag lever i är så hemsk. Men med mina nya glasögon kan jag även känna hopp för framtiden, då världens förändring är på gång.


De där förbaskade prestationskraven


Jag har mått väldigt bra ett tag nu. Men idag ramlade jag plötsligt ner i ett mörkt hål. Jag kunde inte komma på en enda sak jag är bra på samtidigt som jag kunde räkna upp ungefär 1000 jag inte är bra på.

Allting började med att jag skulle skriva ett inlägg i den här bloggen. Jag satt och filade på det i säkert 2 timmar men det slutade med att jag slopade det för att jag inte kunde få fram precis det budskap jag ville. För jag kan inte skriva.

Nej, jag är inte världens duktigaste på att skriva. Och inte är jag en person som förstår att "övning ger färdighet", jag vill kunna det direkt! Så är jag med väldigt mycket som handlar om den kreativa förmågan. Jag måste kunna det direkt, annars ger jag gärna upp. För "alla andra" som är duktiga kan det direkt. Detta begrepp alltså. Alla andra! Det är ett sånt där jobbigt, abstrakt begrepp som egentligen inte existerar. Det ligger ju absolut ingen sanning i det, men undermedvetet tror man alltid på det.

Idag var det nära att jag inte bara slopade inlägget, utan hela bloggen. Men nej, denna gången vill jag inte ge upp. Jag vill öva mig och bli duktig! Och försöka göra mig av med alla dessa äckliga (ja, de är äckliga) prestationskrav som inte gör annat än att knäcka en. Så alla som någonsin läser detta inlägg; Snälla! Berätta vad ni är bra på som har krävt övning och hjälp mig till fortsatt motivation!

... Och ett stort tack till min älskade Jenny som hjälpte mig upp ur hålet! Vad skulle jag göra utan henne?

I skogen mår jag bäst

Igår var jag, sambon och mina två hundar ute i skogen. Det är så underbart! Marken och träden täckta av snö, solen som skiner och hundarna som springer lösa och busar.

När jag känner mig överbelastad eller behöver få överblick och perspektiv på mitt liv, som när man är i en deppig period t.ex. Då vill jag alltid ut till skogen. I tystnaden och lugnet kan jag tänka och se saker på ett helt annat sätt. Inga distraktioner, inga måsten, bara nuet.

Sjön som skogen omringar var helt frusen och täckt av snö.
Det såg så härligt ut att jag bara var tvungen att lägga mig ner på den (vilket hundarna alltid tycker är superroligt)!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0