Är Sverige jämställdhetens land?

Jag är fruktansvärt chockad och upprörd över alla de elaka, sexistiska kommentarer som kampanjen "Ta håret tillbaka" får. Jag tänker inte ens återge några här, för jag vill inte ge dem för mycket uppmärksamhet att njuta av, men det är bara att kika in på facebookevenemanget och läsa första bästa kommentar på någons inlägg. Massor med killar (har inte läst någon elak kommentar från en tjej hittills) som hånar, dumförklarar och slänger ur sig massa skit om tjejer och feminister. Självklart har dessa människor en verkligt skev och märklig bild av kvinnor och vill ha makt över dem. Men det är många som har slängt ur sig dessa elaka kommentarer. Och då kan man ju fråga sig; Är Sverige verkligen så jämställt som så många verkar tro?

Att kvinnan är underordnad mannen är en social konstruktion som vi på många sätt börjar bryta oss loss från. Detta verkar provocera många, inte bara män, som vill upprätthålla det patriarkala systemet. Man slåss mot "feministjävlar" som vill ha jämlikhet i samhället. Förutom de extrema åsikter som att kvinnan bara ska laga mat och ta hand om barn, så märker vi nu att det finns många andra uppfattningar om hur kvinnan ska vara. Alla dessa föreställningar om hur kvinnan "ska" se ut (smal, rakad, sminkad) är bara till för att upprätthålla mannens makt över kvinnan. Kvinnans kropp ska finnas till mannens (och samhällets) förfogan. Hon ska klä sig snyggt och lockande så att mannen har något att titta på, men skulle hon bli våldtagen så är det hennes eget fel för att hon går klädd så? Ja, för att hon är till mannens förfogande, anser man. Och om man inte böjer sig inför det patriarkala samhällets krav på kvinnan? "Då  kommer du aldrig få en man".

Som tur är behöver kvinnan ingen man längre, då hon är ekonomsikt oberoende. Vi behöver inte "kuk" heller, som så många män verkar tro ("Om du inte rakar dig kommer du aldrig mer få kuk"), det finns substitut för det på alla möjliga andra sätt. Nej, det enda man egentligen vill ha är kärlek. Och om kärleken begränsas på grund av att man har lite hår under armarna, då är det inte äkta kärlek enligt mig. Jag skulle heller aldrig vilja vara med någon som har uppfattningen om att kvinnor ska vara underordnade och hårlösa. Jag hoppas innerligt att vi i framtiden kan vända på resonemanget som så många killar använder:

"Om du fortsätter förtrycka, då kommer du aldrig mer få en kvinna"



Kommentarer
Postat av: Malin

Heja!!

2012-03-16 @ 08:25:23
URL: http://malinsmonolog.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0